Σελίδες

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Θέλουμε την Κύπρο στο πλευρό μας για να αλλάξει η ατζέντα στην Ευρώπη - BINTEO


Τη στήριξη της Κύπρου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για "επαναφορά της ατζέντας της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη".
Μιλώντας στην Κυπριακή Βουλή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι  "Ελλάδα και Κύπρος συμφωνούν ότι η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι πρέπει να βάλει στην προτεραιότητα άλλες πολιτικές από αυτές που μέχρι σήμερα ταλαιπώρησαν αδίκως τους λαούς μας. Να βάλουν στην προτεραιότητα την πολιτική της ανάπτυξης και της απασχόλησης".
"Για αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξουμε από κοινού όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτή την ώρα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουμε από κοινού κάθε δυνατότητα και θα δώσουμε μάχη ώστε οι πρωτοβουλίες να τελεσφορήσουν παράξουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης, για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε στο ίδιο μετερίζι για να προχωρήσουν οι αναγκαίος μεταρρυθμίσεις για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και πιο δίκαιες κοινωνίες.
Σε αυτή την προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη, για επαναφορά της ατζέντας της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη, σε αυτή την προσπάθεια για να διεκδικήσουμε τα δίκαια των λαών μας, σας θέλουμε στο πλευρό μας.  Σας θέλουμε στο πλευρό μας στην προσπάθεια που ξεκινάμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή σε διαστάσεις ανθρωπιστική κρίση στην πατρίδα μας" τόνισε ο κ. Τσίπρας. 
"Σας θέλουμε στο πλευρό μας στην προσπάθεια να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πρέπει να ρίξουμε όλοι μαζί του βάρος και να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι ξεπερασμένα μη νομιμοποιημένα σχήματα που έδειξαν ότι οδηγούν σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα", συμπλήρωσε εννοώντας βεβαίως την τρόικα.   

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η παρουσία του στο βήμα της κυπριακής βουλής δεν έχει στόχο να τηρήσει μια διπλωματική παράδοση, ούτε έχει στόχο απλά να αναδείξει παραδοσιακές σχέσεις.
"Αρχίζω τον κύκλο των επισκέψεών μου από την κυπριακή δημοκρατία γιατί ξέρω πολύ καλά ότι μας ενώνει τόσο η δυναμική ιστορία του ελληνισμού όσο και ο αγώνας για το μέλλον, μια κοινή προσπάθεια για την προσπάθεια για την προάσπιση του κοινού δικαίου στην περιοχή  που παραβιάζεται σήμερα από την Τουρκία με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων", είπε.  

Για το Κυπριακό

"Από την επίλυση του κυπριακού συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση όχι μόνο της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας. Η δίκαιη και επίλυση του κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής" επισήμανε.
 Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, "η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε μια διζωνική ως προς την εδαφική πτυχή και δικοινοτική ως προς τη συνταγματική πτυχή ομοσπονδία, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, καθώς και με πολιτική ισότητα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που έχουν δώσει στην έννοια αυτή οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Συνομιλίες που να προσανατολίζονται σε μια συνολική λύση που να συνάδει πλήρως με την ιδιότητα της κυπριακής δημοκρατία ως κράτους μέλους της Ε.Ε. διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων".
"Θέλω να υπογραμμίσω την ετοιμότητα να στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον δικοινοτικό διάλογο και τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ, δηλαδή τη συμφωνημένη διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες" σημείωσε χαρακτηριστικά. Στόχος , όπως είπε, είναι μια Κύπρος απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα κατοχής, από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων.
"Με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα και θα αντιταχθεί ενεργά σε οποιαδήποτε μάταιη προσπάθεια νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεθνούς αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας" συνέχισε και παράλληλα υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνηση να στηρίξει την προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία "να συμβάλει στην επίλυση τη κρίσης χωρίς την υποστήριξη των κατάφορα παράνομων και προκλητικών ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία παραβιάζει τα απορρέοντα από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και την υφαλοκρηπίδα".
"Η Ελλάδα αναμένει από τον ΓΓ. των ΟΗΕ και τον ειδικό συμβούλου επί του κυπριακού να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλουυν τη δημιουργία κατάλληλου για την επανέναρξη των συνομιλιών κλίματος με απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από τα κυπριακά χωρικά ύδατα και την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Από πλευράς μου όπως ήδη έχω ήδη δηλώσει θεωρώ πολύ σημαντικό για τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο να διατηρηθούν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία", τόνισε ο κ. Τσίπρας στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα:
"Κεντρικό μήνυμά μας προς την Άγκυρα είναι η ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, ιδιαίτερα σε μια περιοχή και μια περίοδο ιδιαίτερης αστάθειας. Κεντρικό μήνυμά μας προς την Άγκυρα ότι κανείς δεν έχει να επωφεληθεί από αποτυχία των δικοινοτικών συνομιλιών ή από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ότι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής μπορεί να γίνει αποδεκτή".
"Ελλάδα και Κύπρος δεν ζητούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης της αδελφής κυπριακής δημοκρατίας που αποτελεί κομβικό παράγοντα νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής. Μεσογείου" πρόσθεσε. 

www.enikos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.